Nepal Christian Society spreekt met overheid vanwege nieuwe wet

In de nieuwe wet is opgenomen dat niemand zich bezig moet houden met en aanmoedigen tot verandering van geloof. Specifiek wordt verboden interesse op te wekken van groepen of gemeenschappen die al vanouds een geloof praktiseren.

De straffen zijn niet mals: vijf jaar gevangenis en een boete van 50.000 roepies. Als buitenlanders schuldige bevonden worden, worden zij gedeporteerd binnen zeven dagen na afloop van hun gevangenisstraf.

Deze straffen zijn opgesteld 10 jaar nadat het langdurig Hindoe-koninkrijk zich seculier verklaarde en twee jaar nadat er een nieuwe grondwet aangenomen is. Enkele extremistische Hindoe-groeperingen willen Nepal weer een Hindoe-staat maken [bron: lokale krant].

Naar aanleiding van dit gegeven en recente valse beschuldigingen heeft een delegatie van de Nepal Christian Society een gesprek gehad met de vice-president Nanda Bahadur Pun, kamervoorzitter Krishna Bahadur Mahara, minister van binnenlandse zaken Ram Bahadur Thapa en minister van justitie Sher Bahadur Tamang en een brief overhandigd. Tijdens het bezoek werd verzocht om het geloof te mogen praktiseren christenen, en anderen, in dit seculiere land. De delegatie bestond o.a. uit Kuber Gurung als vicevoorzitter van de Nepal Christian Society, Dilli Ram Poudel en Mukunda Sharma.

Delegatie.jpg

De delegatie heeft aandacht gevraagd voor de valse aanklacht over een christelijk schutter van Hindoe-leider Acharya. Uit onderzoek was gebleken dat dit een geplande actie was om christenen te belasteren. Deze Acharya is één van de Hindoe-leiders die zich tegen de keus tot seculier land verzet. De delegatie verzocht de overheid verspreiders van dergelijke geruchten zo snel mogelijk de mond te snoeren.

De minsters verzekerde de delegatie dat christenen zich geen zorgen hoefden te maken over valse beschuldigingen of ongelijkheid in behandeling. En zowel de vice-president als de kamervoorzitter zegden toe deze punten over belangen van minderheden in het oog te zullen houden. Volgen Kuber Gurung is deze positieve respons goed nieuws voor christenen, maar hij zal wel doorgaan met indienen van verzoeken als de behandeling van christenen op korte termijn niet verbetert.

HEF Nepal is Kuber Gurung zeer dankbaar voor zijn initiatief tot overleg om de recente zaken onder de aandacht te brengen. De ontmoeting was succesvol en we hopen dat de overheid met positieve stappen reageert in de nabije toekomst. We vragen nederig dat u met ons bid dat niet de kwade krachten zullen zegevieren, maar de Godelijke kracht.

“You, dear children, are from God and have overcome them, because the one who is in you is greater than the one who is in the world. “ 1 John 4:4