Godsdienstdwang in India

Er is een beweging met de naam ‘Thuiskomst (Ghar Wapsi) in India, die met grof geweld mensen tot het hindoeïsme tracht te bekeren. Kortgeleden (artikel in Nederlands Dagblad van 28-9-’17) ontsnapte een vrouw uit een gevangenis, waar ze werd gemarteld, samen met 65 (!) andere vrouwen, allen met een christen gehuwd. Deze vrouw is advocate – maar durft haar naam niet prijs te geven, want dan zal ze worden vermoord door een menigte fanatieke hindoes. Haar ex-lotgenoten worden gemarteld en verkracht, sommigen al meer dan drie jaar lang, in een centrum dat “Yogacentrum” heet in de stad Kochi. Veel vrouwen zitten daar vastgebonden, en worden dag na dag gehersenspoeld om hun ideeën te veranderen. Sommige vrouwen ‘verdwijnen’ (= worden vermoord?). Hun echtgenoten worden geïntimideerd, zodat ze geen aangifte durven te doen tegen ‘Thuiskomst’. De overheid doet tot hiertoe niets. Deze beweging heeft – naar verluidt – de sympathie van premier Modi, en de partij in het parlement die hen vertegenwoordigt werkt samen met de regeringspartij, de BJP. Het bericht kwam naar buiten door de kritische krant ‘Times of India’ (26-9-‘17). Dat is de mentaliteit en de onaflatende spanning waar kerken en gelovigen in India dag aan dag mee te maken hebben, zeker als ze in gebieden wonen waar de kerk een kleine minderheid is.