Nieuws uit India over godsdienst en godsdienstvrijheid

In India werden op 14 december 2017 in de deelstaat Uttar Pradesh 7 christenen gevangen gezet. Ze zouden meerdere goden en tempels belasterd hebben. Welke goden? Welke tempels? Dat is nog onbekend en zal wel altijd een vraag blijven. Feit is dat enkele aangebrande individuen hen graag een hak wilden zetten. Gewoon jaloezie, omdat veel mensen christen willen worden, ondanks alle maatregelen van de overheid om dat onmogelijk te maken. In de deelstaat U.P., en wel in en om de als heilig beschouwde stad Benares, werken vrienden van de H.E.F., die vanuit Nepal aangestuurd worden. De vervolgingen komen dichtbij.

Mathias Subba schreef dat alle kerkewerk en alle evangelisatie lijdt onder de anti-christelijke houding van de overheid. De evangelisten worden belemmerd in hun werk, ook in Sikkim en de omgeving van Darjeeling en Kalimpong. Belangstellenden durven de stap naar het geloof niet te maken, uit angst voor repressailles vanuit hun omgeving of bijvoorbeeld ontslag.

“India valt door Modi terug in de Middeleeuwen,” zei Rahul Gandhi op 15 december in zijn openingsrede bij het overnemen van het leiderschap van de oppositionele Congress Party, die voorheen geleid werd door zijn moeder Sonya. Hij heeft gelijk. De democratie wordt momenteel in India om zeep geholpen, inclusief waarden als godsdienstvrijheid. Maar de aanhang van Modi van de hindoeïstische B.J.P. loopt terug. De Congress Partij groeit weer, en volgende week lijkt deze te gaan winnen bij de deelstaatverkiezingen in Gujarat (65 miljoen inwoners).

Ook nog een tragi-komisch bericht. De Indiase ‘minister van geluk’ – een door Modi ingesteld departement – is op de vlucht voor de politie. Lal Singh Arya is sinds 12 december aangeklaagd wegens… moord. Hij heeft een politieke tegenstander het eeuwige geluk ingejaagd.

Het Ministerie van Geluk leek een gouden greep van premier Modi. Op die manier wilde hij de her-hindoeïsering van India aanpakken. Dat ministerie is bezig overal op scholen verplichte yogalessen in te voeren (theorie en praktijk, dus eigenlijk: godsdienstlessen). Dat was naar het voorbeeld van het kleine buurlandje Bhutan. Daar was een geluksindex ingevoerd: Hoe gelukkig is de Bhutanees? Dat vond overal op aarde bewondering. Maar de bewonderaars vergaten, dat toen dat gelukscoëfficient werd ingevoerd, een half miljoen inwoners van het land genadeloos werden weggejaagd, omdat ze van Nepalese afkomst waren (van 4 generaties eerder…) Leuk ‘geluk’ in Bhutan. Nou, veel ‘geluk’ dan, India! Het moge duidelijk zijn, dat dit de hindoereligie geen goed doet, evenals de arrestatie van twee leidende goeroes met talloze volgelingen in het afgelopen kwartaal - wegens onzedelijkheid.