Storm en donder in India, maar…

7 christenen gearresteerd (en inmiddels vrijgelaten) in het noorden van de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, niet zo ver van de grens met Nepal. Dat gebeurde begin december. Inmiddels worden deze mensen (slachtoffers van roddel en jaloezie) zo bedreigd, dat ze nauwelijks meer buitenshuis durven te komen. Hun huizen zullen in de fik worden gestoken, dreigden hindoe-nationalisten, die nauwelijks door de politie worden ingetoomd.

Vorige week (14 dec) werden 40 (!) mensen gearresteerd in Satna (een stad met 300.000 inwoners in Madhya Pradesh). Ze hadden kerstliedjes gezongen in het openbaar, verder niets. Toen ze eenmaal gearresteerd waren en op de binnenplaats van het politiebureau stonden, werden ze door 100 woedende hindoes in elkaar geslagen, terwijl de politie toekeek.  Zij zijn nog niet vrij.

Dat is de toestand in India, tegenwoordig. De laatste was al de 650-ste geregistreerde collectieve aanval op christenen in India van dit jaar. De aanvallers wordt weinig in de weg gelegd. Vaak werken de politie en de lokale bestuurders met hen samen. Dit past geheel in het plan van Modi om de christenen (en moslims) het leven in India onmogelijk te maken. “Waar moeten we dan heen?” vroeg een leider onder de moslims zich vorige week af in de ‘Times of India’. “We hebben geen ander land dan India.” Maar de bijna 200 miljoen moslims worden niet geacht weg te vluchten. Er is in India zelfs een kleinere nationalistische partij (bondgenoot van de BJP), die mensen onder dwang terug wil bekeren tot het hindoeïsme. Wie niet wil, kan worden opgesloten in een heropvoedingskamp… Het is ‘nog maar’ een idee. Stel je eens voor dat er een dergelijke partij in Nederland zou bestaan. (De wet maakt dat onmogelijk, gelukkig.)

De 7 uit U.P. krijgen nog een proces te verduren, dat jaren kan voortslepen. Hun aanvallers/aanklagers beschuldigen hen van het gebruik van woorden, die beledigend zouden zijn voor de hindoe goden. Maar uiteindelijk is dat niets anders dan emotionalisme, waarop je geen wetten kunt baseren. En goed beschouwd zou dan het voorlezen van grote delen van de Bijbel al verboden kunnen worden…

Die mentaliteit bedreigt ook Nepal. Grote bedragen worden vanuit India ter beschikking gesteld aan fanatieke hindoegroeperingen en een fanatieke hindoeïstische politieke partij. Sommigen bedreigen de christenen in hun omgeving. Er zijn al een hele serie geweldsincidenten geweest. Misschien dat de overwinning van de linkse (ant-Modi) partijen hier tijdelijk soulaas biedt. Maar de krachten tégen godsdienstvrijheid worden sterk aangewakkerd. Ook de HEF merkt dat dagelijks.

Alleen…. Het Modi imperium wankelt. Zijn partij, de BJP, verliest steeds meer terrein. In Gujarat (63 miljoen inwoners) waren op 14 december j.l. deelstaatverkiezingen. Opnieuw won, de BJP, maar haar meerderheid slonk danig. In Madhya Pradesh (87 miljoen inw.) komen ook binnenkort verkiezingen. Daar regeert ook de BJP, maar de kans is groot dat ze dit keer gaat verliezen. En van wie? Van de oudste staatspartij in India, de Congress Party.

En dan Adhra Pradesh (80 miljoen inw.) Daar regeert een regionale partij. De leider daarvan is een oude vriend van Modi, Jaggan Mohan Reddy. Maar geheel tegen de draad in is deze persoon christen geworden. Een teken aan de wand! De reeds overleden vader van Jaggan was vier keer de eerste minister van zijn deelstaat als leider van de Telugu Desam Party. (Telugu is de taal van die deelstaat). Nu hoopt zijn zoon die positie over te nemen.

Anders dan veel andere christenen, die zich zo onopvallend mogelijk opstellen, is Jaggan een opovallende gelovige. Naast zijn huis heeft hij een kerk met een heel groot kruis laten bouwen.

Gaat er in India een andere wind waaien? Dat is van levensbelang voor het werk van de HEF, in India en Nepal. Als het in India waait, stormt het in Nepal. Zo is het al jaren lang. Maar de mens wikt en God beschikt. Zo ook in de Himalaya en alles wat daaronder ligt.

 

Bram Krol

22/12/2017

Veel van dit nieuws heb ik van Jubilee Campaign ontvangen.

VerdiepingBram KrolIndia