Verslag van het tweede kwartaal 2013

Sinds april zien we een aantal goede ontwikkelingen in de Dooars (de riviervlakte) in de deelstaat West-Bengalen. In het plaatsje Natuwa kwamen 7 mensen tot geloof. In Jateswar 5, en 8 anderen zijn klaar om gedoopt te worden, nadat ze dooponderricht hebben gevolgd. In het zuidwestelijke deel van Bhutan bouwt de gemeente een soort schuilkerk

In Dang, in het Darjeeling district, kwamen 8 mensen tot geloof. In Toklang, waar Thomas Lepcha werkt, 5. En verbluffend is wat er in Gosaipur (vlak bij Bagdogra) gebeurt. Jarenlang bleef de groi daar beperkt, maar nu zijn er 12 mensen tot geloof gekomen en volgen dooponderricht.

In Nepal zitten de twee scholen van de H.E.F. (in Jandaul en Balamvita) overvol. Mensen zien de goede kwaliteit en de betrouwbaarheid van het onderwijzend personeel. In Jandaul is het aantal kinderen boven de 200 gegroeid.

De groei in de regio Murkuchi gaat door. Daar is één gemeente, die uit haar voegen barst met soms meer dan 300 kerkbezoekers, teveel voor het kleine gebouwtje. In het nabij gelegen Bhorley bouwen de gelovigen eigenhandig hun kerkje (zo arm als ze zijn), en deze fellowship zal over enige tijd tot kerk worden geïnstitueerd. In Saley gaat de groei onverminderd door, en op anderhalf uur lopen daarvandaan ligt Pokhare, waar dit jaar al meer dan 30 mensen tot geloof zijn gekomen, en waar ook een fellowship is ontstaan.

In Kathmandu zijn opnieuw 5 leden van een Newari familie tot geloof gekomen. Ze komen trouw in de gemeente. De Newari zijn de oorspronkelijke bewoners van de Kathmandu vallei. Ze zijn overwegend orthodoxe Boeddhisten. Maar op gebed zijn in die familie verschillende mensen genezen en bevrijd, en nu zie je voor het eerst een tiental Newari in de kerk in Kathmandu (onder de 80 á 90 kerkbezoekers per zaterdag - de Nepalese heilige dag).

De groei in de regio Pakhribas gaat gestaag door. In Leguwa kwamen weer 3 mensen tot geloof.

In de fellowship Oorlabari, niet ver van Damak, kwamen sinds 1 juli 7 mensen tot geloof. Daar werkt als parttime evangelist Ruben Pariyar.

Er is een urgent verzoek om gebed. In het noorden van Bengalen wil de meerderheid van de bevolking zich afscheiden van de rest van de deelstaat en een eigen deelstaat vormen met de 2,5 miljoen inwoners van hun gebied, waar overwegend Nepalees wordt gesproken. Men voelt zich benadeeld door de regering van de deelstaat, die in Calcutta resideert. Om pressie uit te oefenen worden alle wegen afgesloten. Dit levert enorme problemen op. Niemand kan handel drijven, er is bijv. geen meel meer voor brood, de markten zijn leeg, de melk van de boeren verzuurt en kan de stad niet bereiken, zieken kunnen niet voor onderzoek naar het ziekenhuis (ambulances worden wel doorgelaten), de deelstaat Sikkim is geheel afgesloten van alles en noem maar op. Kerken en evangelisten lijden er ook onder. Ze kunnen niet reizen naar hun werkgebieden bijvoorbeeld. We hopen op een spoedige oplossing.

JaarverslagenBram Krol