Nieuws uit Palati, Dharan en Peltimari

Op een uur lopen van Pakhribas-bazar (Nepal) ligt een schilderachtig dorpje, Palati, een dorp bewoond door mensen van de lage kasten. Nooit was er openheid voor het Evangelie, tot enkele maanden gelden. Toen kwamen daar 16 mensen tot geloof. In Pakhribas-bazar werden in 2016 7 mensen gedoopt. Dit jaar kwamen er weer 3 mensen tot geloof. Het is de bedoeling dat daar een tweede gemeente in die plaats wordt gesticht. Anderhalve kilometer verder verrijst het nieuwe kerkje van onze oudste gemeente in Nepal, Pakhribas-oost. Het oude gebouw was te klein geworden en bovendien ernstig beschadigd door de aardbevingen. Daar komen nu meer dan 150 mensen samen. James Poudel is daar de predikant.

In Dharan (Nepal) woont ds. Kuber Gurung. Zijn gemeente groeit goed. In maart werden er 12 mensen gedoopt en tijdens die drukbezochte bijeenkomst kwamen 4 anderen tot geloof. Het totaal aantal nieuwe gelovigen in 2017 is 10.

In Peltimari (dichtbij de stad Damak in Oost-Nepal) is een kerkje gebouwd voor de 30 nieuwe gelovigen. De werker, Dev, is een voormalig maoïstische rebel, die alle geweld heeft afgezworen toen hij tot geloof kwam. Tijdens de opening van het kerkje vertelde de burgemeester van Peltimari, aan de hand van de Bijbel die hij kreeg, dat alle mensen tot Christus moeten komen.

De grootste groei in Nepal is in het gebied van Murkuchi. In het dorp Salley kwamen recent 3 gezinnen tot geloof en twee volwassenen. Daar zijn nu 45 gelovigen. De eerste van hen werd drie jaar geleden christen. Dichtbij Salley liggen Pokhare en Namanta. In het eerste dorp werd enkele jaren geleden iemand die ‘knettergek’ was op gebed genezen. Daarmee begon de openheid voor het geloof in die regio. In dat dorp zijn in 2017 2 gezinnen tot geloof gekomen, en in Namanta werd een gemeente gesticht. Ook daar kwam de eerste drie jaar geleden tot geloof. De evangelist daar is Dan Bahadur Rai.

In Ilam, de meest oostelijke stad van Nepal, komen nu 55 mensen samen. Een groot deel van hen is student aan middelbare scholen en het hogere onderwijs. Hier werkt Amardeep Rai. Hij geeft veel tijd aan de vorming van discipelen.

Chowfal ligt dicht bij de grote oost-west hoofdweg van Nepal. Daar werkt Bhim Bahadur Rai. Het afgelopen jaar kwamen daar 2 gezinnen en 3 volwassenen tot geloof. Men is bezig een kerkje te bouwen, maar Bhim weet niet hoe hij het moet afmaken. Waar moet het geld vandaan komen? Maar een kerkje is echt nodig voor de 60 gelovigen.

De groei in India is – in het werkgebied van de H.E.F – vooral te vinden in het gebied van de theeplantages in de buurt van de zuidgrens van Bhutan. In de heuvels dichtbij de zuid-westpunt van Bhutan ligt Engo, waar nu 14 gelovige gezinnen zijn. Het afgelopen jaar werden er 7 nieuwe gelovigen gedoopt, en nu zijn er weer 2 nieuwe gelovigen bij gekomen. Dit jaar zal daar de gemeente worden geïnstitueerd.

Santosh Khairia werkt in de Aibheel teagarden. Het dorpje daar heet ook Aibheel. Het wwerk daar is net een jaar oud. Er zijn nu 28 gelovigen.

In Sikkim wordt een nieuwe gemeente geïnstitueerd in Burtuk, een dorp dichtbij de hoofdstad Gangtok. Er zijn 9 gelovige gezinnen en drie nieuwe gelovigen kwamen daar in 2017 bij. Helaas moest de werker daar, Sangay Lepcha, terugtreden als evangelist vanwege een ernstige nierziekte.

De gemeente in Tadung (een voorstad van Gangtok) blijft groeien. Er is een nieuwe kerkzaal ingewijd. De gemeente telt nu 43 gezinnen. In 2016 waren er 7 dopelingen.

 

Bram Krol

18-4-2017