Christenen worden zwart gemaakt, maar er is ook goed nieuws.

Beste vrienden,

Alles wordt eraan gedaan in India en nu ook Nepal om christenen zwart te maken. Zwaar gesponsorde artikelen verschijnen in kranten, pro-hindoe en anti-christelijk. Nog kan men de schijn ophouden dat deze landen democratieën zijn, maar het wordt steeds meer een zeepbel. Afgelopen zaterdag (of was het vrijdag?) verscheen er een redactioneel commentaar in Kantipur (alleen in de Nepalese editie), waarin werd geopperd dat alle christenen die iets met kerk en zending in Nepal te maken hebben, op het vliegveld moeten worden aangehouden en dat hun visum ongeldig moet worden verklaard. Dat zijn methoden van dictaturen.  Mijn medewerkers schrijven me: “Bram, je vindt Nepal niet meer terug zoals je het in maart verliet. Het wordt hier moeilijk…” En daarmee schuift ook Nepal op naar het randje van de politieke afgrond.

En toch: Goed nieuws uit India. Ik kreeg het net vannacht binnen. Er is een doorbraak in het dorpje Changay, 2 uur rijden en dan nog één uur te voet vanuit Kalimpong.

Daar hebben 18 mensen de afgelopen maanden Christus aanvaard. Sindsdien is er een kleine gemeenschap. Dat begon daar met een gelovige werker uit de bouw, Raju Tamang. Die kwam een dronkaard tegen, bezig zijn eigen leven kapot te maken. Hij sprak met hem en bracht de man thuis. Het leven van Raju veranderde, hij werd genezen en liet de drank staan door zijn nieuw gevonden geloof. Daarop gingen ze naar zijn dorp, Changay. Ze baden met zieken en bezetenen, en God deed wonderen. De predikanten Mathusela Subba en Dawden hebben er een goede band met de mensen opgebouwd, en later ging ook onze directeur van de HEF, Matthias Subba er op bezoek. Ze zijn erg leergierig.

IMG_4455.jpeg

Bram Krol

29/05/2018