Zeven christenen in Nepal opgepakt

Nepal als haatland. Het zat in de lucht. Nu is het zover. 7 gelovigen zitten al een week vast. Hun fout? Ze hebben op een christelijke school iets verteld over Christus. 24 jaar was dat niet het minste probleem.

Maar India staat erop dat Nepal een fanatiek hindoeland wordt, zonder vrijheid van religie. Net als India momenteel. Het schooltje is gesloten. De kinderen krijgen geen onderwijs meer. Onder de gevangenen 2 mensen van ‘Teach’, een instelling die zich in heel Nepal inzet voor onderwijsvernieuwing, en dat is dringend hard nodig.

Vergeet Nepal dat al haar onderwijs en al haar gezondheidszorg door christenen is opgebouwd, en dat een groot deel van sociale hulpverlening van chtristenen komt. Moeten mensen daarvoor in de gevangenis?

Er is nauwelijks iets over te vinden in de Nepalese kranten. Hoe is het gesteld met de persvrijheid? Het gaat fpouit in het voorheen zo vriendelijke Himalayaland. Al mijn werk komt nu in groot gevaar. We hebben scholen, een medische post e.a. De jacht op christenen in Nepal (misschien wel anderhalf miljoen!) lijkt begonnen. Volgende week ga ik naar dat land. Wat zal ik er aantreffen?

Hier een toegezonden krantenbericht(je), maar zonder commentaar. (Dan zou men de journalist ook op kunnen pakken…)

Seven held for 'proselytising’ school kids

- Post Report, DOLAKHA

Jun 11, 2016 - Seven people, including two school headmasters, have been arrested by Dolakha police on charge of “coercing children into joining Christian faith”.

Prakash Pradhan, the headmaster of Mount Valley Boarding School, Bimal Shahi, the headmaster of Modern Nepal School, Banita Dangol, who is working for the Christian organisation Teach Nepal, Bal Krishna Rai, Philip Tamang, Kiran Dahal, and Bhim Bahadur Tamang were taken into custody on Thursday.

Deputy Superintendent of Police Bel Bahadur Pandey said they are accused of distributing Christian literature to the school children with the intention of converting them into Christians.

Police had raided the two schools following complaints from some parents.

The Federation of National Christian, Nepal, has strongly condemned the arrest.

Ik las dit toen ik vanmiddag terugkwam van de Ivioriaanse ambassade voor een visum Gisteren heb ik die voor Nepal opgehaald. En Dhruba was in India (Bihar) om 40 predikanten met wie we samenwerken te trainen, samen met onze werkers Suresh en Santosh. Dat in een heel fel en fanatiek hindoegebied. Op de foto is Suresh aan het woord met Dhruba naast hem.

Ik heb nog veel meer te vertellen, maar dit ‘hot news’ moet eruit, naar kranten en alle mogelijke instanties. Misschien kunnen we Nepal nog wat in democratische richting bijsturen. Here help hen en ons!

Met vriendelijke groet en Gode bevolen,

Bram Krol

VerdiepingBram Krol