Nieuws uit Nepal. Goed nieuws dit keer.....

Na een periode van vijandelijkheden tegen christenen, is er een ontknoping gekomen die een roman waard is. De grote aanstichter van de vervolging tegen christenen, is de afgelopen week zelf gearresteerd. Shri Niwas Acharya zit in de gevangenis!

Wat is er gebeurd? Sinds meer dan een jaar houdt een hindoe voorman, een goeroe, Shree Niwas, grote haatcampagnes tegen christenen. Dat gaat gepaard met veel geweld, zoals het blokkeren van wegen. De mensen worden opgezet tegen christenen, wat de afgelopen weken resulteerde in o.a. de vernietiging van 4 kerken. 

De zaak kwam in een stroomversnelling, toen Shree Niwas gewond raakte door een gewapende aanslag. Direct zegde het ministerie van Binnenlandse Zaken toe de ziekenhuiskosten voor deze man te betalen. De stemming in het land werd zeer vijandig tegen christenen, want hoewel velen Shree Niwas te radicaal vinden, hij is toch zeker een voorvechter van het hindoeïsme. Op de plaats waar de kogels waren afgevuurd, werden christelijke propagandamaterialen gevonden en de naam van iemand die niemand kent: David Tamang. De politie ging naar deze man op zoek. Dat een kogel Shree Niwas in de borst trof, maakte de zaak extra dramatisch. Politiek en politie, en zelfs de bevolking was in grote mate op zijn hand.

Politieonderzoek wees echter iets anders uit. De kogels waren afgevuurd door één van de lijfwachten van Shree Niwas. Het betrof een poging het christendom verdacht te maken en om op die manier een grote campagne tegen alle kerken en christenen te beginnen. Dus werd Shree Niwas op de luchthaven van Kathmandu gearresteerd en in het cachot gegooid. Hij was op weg naar New Delhi. Hij werd vanuit India betaald voor zijn radicale koers. 

Het verhaal dat deze goeroe verbreidde was dat de christenen per 2025 alle hindoetempels willen sluiten en alle hindoes het land uit willen wijzen. Hij had daar ook documenten voor als ‘bewijs’. Maar dat hoorde allemaal bij zijn zelf-verzonnen verhaal.

Zijn er geen zorgen? Toch wel. De politie weigert tot hiertoe Shree Niwas aan te klagen wegens opruiïng. Het gaat alleen om verboden wapenbezit. Het nieuws van zijn arrestatie is nog niet overal doorgedrongen. Velen lopen rond met een onredelijke haat tegen christenen, wat elk moment tot een uitbarsting kan komen. De overheid heeft regels uitgevaardigd om de ‘antibekeringswetten’ des te rigoureuzer toe te passen. Maar op dit moment is de rust in de kerken in Nepal weergekeerd.

Hoe kun je het zo gek verzinnen…? Maar toch is dit de bittere realiteit. Ik sluit met een plaatje van Shree Niwas Acharya, heel ‘heilig’ in de koeienstront…

Shree Niwas.jpg

Bram Krol

18/05/2018

VerdiepingBram Krol